Un Etaj mai Sus Spre Bucurie


Un e-mail primit, un etaj mai sus spre bucurie! Cel mai frumos lucru mi se pare raportat la texte / poezii / ganduri expuse sub forma literara, cand primesti comentarii sub sau alaturi de texte / e-mail-uri pe adresa personala din partea celor care-ti citesc textele. Pe adresa postata unde imi public textele proaspat scrise am primit de-a lungul timpului cateva e-mail-uri din partea celor care au trecut fie pret de cateva secunde cu ochiul, sufletul, mintea si gandul asupra unor texte de-ale mele. Ma bucura ca exista acest contact: un om care a citit un text si vrea sa iti impartaseasca impresiile / viziunea lui / ce trairi ii trezeste. 

A se intelege ca si un feedback pozitiv si unul negativ, pot fi amandoua la fel de valoroase; sunt oricum foarte imp prin modul in care un autor isi structureaza pe viitor materia scriitoriceasca in functie de aceste receptari din afara. Si la capitolul receptari cred pot fi 2 tipuri: cele subiective, in care cititorul fiind el insusi un alt autor, percepe si prelucreaza textul prin simturi, sensibilitate, afinitati si abilitati literare si cei care sunt cititorii prin excelenta, care pot fi obiectivi, critici si aduc acel aer proaspat de nou, din afara, descopera alte dimensiuni textului imbinand obiectivitatea cu lectura textului (obiectivitatea ar putea fi o analiza a fiecarui sens ca la un microscop, un ochi obiectiv al unui cercetator stiintific sau doar nevoia omului de a citi, de a se desfata cu sentimente, simturi?).

Ar trebui deci textele sa raspunda in general si unor nevoi ale oamenilor, nu doar la ale tale ca autor? Daca nu ar exista o relatie bivalenta, un dublu canal de comunicare cu 2 sensuri / autor / cititor, ar insemna ca in propriile texte vorbesc singura, port un monolog care nu va putea fi exprimat, exteriorizat sau desclestat din febra interioritatii / interiorizarii. mai ales cand vorbim despre un mesaj care este personalizat si perfect adresat textului tau, un asa numit feedback complet, total. E-mail-ul pe care l-am citit acum, primit din partea unei persoane care a citit textele mele postate in mediu virtual, it made my day! Ma simt acum plina de energie (pozitiva desigur) si bucuroasa! Din asta imi dau seama ce rol imp are comunicarea intre oameni in orice domeniu al vietii sau de activitate.